• dinsdag
  21
  maart

  T-lezing: De Staat van het Nederlands.

  Datum
  21 maart 2017
  Plaats:
  Meertens Instituut

  Maandelijks wordt er in het Meertens Instituut een T-lezing georganiseerd, een lezing over een taalkundig onderwerp voor alle geïnteresseerden.

  Op dinsdag 21 maart 2017 zullen Kathy Rys en Frans Hinskens een licht werpen op de resultaten van het project de Staat van het Nederlands (een samenwerking met de Taalunie). Binnen dit project zijn op verschillende manieren data verzameld om te zien hoe het gesteld is met de taalkeuzes in Vlaanderen en Nederland: welke taal gebruiken inwoners van Nederland en Vlaanderen in welke situatie?

  Lees meer...
 • donderdag
  16
  maart

  Germanic Sandwich 2017

  Datum
  16 maart 2017
  Plaats:
  Universität Münster

   

  Ton van der Wouden (Meertens Instituut/Universiteit Leiden) levert een bijdrage aan het symposium Germanic Sandwich 2017 met de presentatie: 'Conversie naar V in West-Germaanse talen', in samenwerking met Siebren Dyk van de Fryske Akademy. Het symposium vindt plaats van 16 tot en met 18 maart 2017 aan Universität Münster.

  Meer informatie over Germanic Sandwich 2017 is online te vinden.

  Foto: Flickr.com, Languages (bijgesneden) door Chris JL (CC BY-NC-ND 2.0)
 • dinsdag
  7
  maart

  Symposium: Waorumme? Daorumme! Nut en noodzaak van Nedersaksische taalkunde

  Datum
  7 maart 2017
  Plaats:
  Historisch Centrum Overijssel, Zwolle

  Afscheidssymposium van Philomène Bloemhoff: Waorumme? Daorumme! Nut en noodzaak van Nedersaksische taalkunde. Prof.dr. Nicoline van der Sijs (Meertens Instituut & Radboud Universiteit) levert een bijdrage aan het programma met de presentatie: 'Nut en noodzaak van lokale en regionale woordenboeken.'

  Lees meer...
 • vrijdag
  3
  maart

  Promotie: Levi's eerste kerstfeest. Jeugdverhalen over jodenbekering, 1792-2015

  Datum
  3 maart 2017
  Plaats:
  Academiezaal Aula, Radboud Universiteit

  Promotie van drs. Ewout Sanders; promotores prof.dr. Nicoline van der Sijs (Radboud Universiteit & Meertens Instituut) en prof. dr. Sophie Levie (Radboud Universiteit).

  Lees meer...
 • vrijdag
  10
  maart

  SIKS/Twente Seminar

  Datum
  10 maart 2017
  Plaats:
  Carré 1333, Universiteit Twente

  Symposium over het gebruik van tekst in onderzoek naar talige en culturele variatie, voorafgaand aan de promotie van Dong Nguyen. Meer informatie

 • zaterdag
  4
  maart

  Hoe zwaar is licht: de Avond van de Wetenschap

  Datum
  4 maart 2017
  Plaats:
  Oude Lutherse kerk, Amsterdam

  Boekpresentatie van 'Hoe zwaar is licht' met 100 antwoorden op de meest uiteenlopende vragen die zijn voortgekomen uit de Nationale Wetenschapsagenda. Met bijdragen van Ernst van den Hemel, Marc van Oostendorp en Nicoline van der Sijs.

  Lees meer...
 • vrijdag
  10
  februari

  Talencongres 'Taal en samenleving'

  Datum
  10 februari 2017
  Plaats:
  Rijksuniversiteit Groningen

   

  Jaarlijks congres georganiseerd door de studentenverenigingen ZaZa (Nederlandse Taal en Cultuur) en TW!ST (Taalwetenschap) van de Rijksuniversiteit Groningen. 

  Sprekers zijn Wouter van Wingerden (Doet iets met taal), Kevin De Coninck (afdelingshoofd Taalbeleid van de Taalunie) en Marc van Oostendorp (onderzoeker op het Meertens Instituut).
   
  Het thema van het congres is dit jaar 'HorizonTAAL: taal over de breedte van de samenleving.' Onderwerpen als taalclichés, de invloed van immigranten op de Nederlandse taal, taalbeleid en Nederlands in het hoger onderwijs zullen aan bod komen. Meer informatie via de website.

  Het congres vindt plaats tussen 11:00 en 16:00 uur in de Marie Loke-zaal van het Harmoniegebouw (Rijksuniversiteit Groningen, Oude Kijk in 't Jatstraat 26, 9712 EK Groningen).
  Geef je op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 • dinsdag
  21
  februari

  Het Bureau: hoe nu verder?

  Datum
  21 februari 2017
  Plaats:
  Spui 25-27, Amsterdam

  Hans Bennis, de voormalige directeur van het Meertens Instituut gaat in discussie met de nieuwe directeur, Antal van den Bosch, over de betekenis van het Meertens Instituut voor Nederland. Hoe gaat het onderzoek naar de Nederlandse taal en cultuur nu verder? Lees meer

  Foto: Femke Niehof

 • zaterdag
  4
  februari

  Grote Taaldag 2017

  Datum
  4 februari 2017
  Plaats:
  Drift 21 en 25, Utrecht

  Met lezingen van Frans Hinskens, Marc van Oostendorp en Ton van der Wouden. De Grote Taaldag is een gezamenlijk initiatief van de AVT, Anéla en LOT. Onderdeel van deze dag is ook het jaarlijkse Taalgala, waar onder meer de AVT/Anéla Dissertatieprijs en de LOT Populariseringsprijs worden uitgereikt.Het programma en aanmeldformulier zijn te vinden op de website van de Universiteit Leiden.

 • vrijdag
  13
  januari

  Cross–linguistic influence (in multilingualism): interdisciplinary approaches

  Datum
  13 januari 2017
  Plaats:
  Amsterdam, Universiteitstheater

  Op 13 januari 2017 vindt aan het Amsterdam Institute for Humanities Research (AIHR) het symposium Cross–linguistic influence (in multilingualism): interdisciplinary approaches over de tweede-taalverwerving bij kinderen plaats. Namens het Meertens Instituut en de Universiteit Maastricht is Leonie Cornips een van de organisatoren en sprekers. De aansluitende receptie is in het Meertens Instituut. Meer informatie en programma.


  Foto: Flickr.com, Valentina Powers, Circle of Friends (CC BY 2.0)