Symposium: Geluiden van Nederland

Datum
26 april 2018
Plaats:
Spinhuis, Oudezijds Achterburgwal 185, Amsterdam
Medio 2018 gaat het hoofd van de audiostudio's van het Meertens Instituut, geluidstechnicus Kees Grijpink, met pensioen. Sinds 1998 beschikt het Meertens Instituut over audiostudio's. Deze waren in eerste instantie bedoeld voor het digitaliseren van het eigen geluidsarchief. Al gauw bleek er ook van buitenaf een grote vraag te zijn naar dit specialisme. Sindsdien is er door menig culturele instantie een beroep gedaan op onze ervaring en kennis.

Kees begon zijn carrièrre in de professionele geluidstechniek met werkzaamheden voor nationale en internationale platenmaatschappijen en artiesten. Met het digitaliseren van de opnames uit eigen en andersmans archief hebben de Meertens studio's een belangrijke plaats ingenomen bij de conservering van het Nederlands cultureel erfgoed. Met andere woorden: Kees heeft in zijn lange loopbaan bij het Meertens Instituut duizenden Nederlandse stemmen gehoord. Mensen die trots zijn op hun dialect of juist onvast spreken omdat het bezoek van de wetenschapper met de opnameapparatuur toch wel spannend is, stemmen uit voorbije tijden, vrolijke liedjes, tikkende klokken en ruisende koelkasten: het staat allemaal op band.

Om Kees' afscheid luister bij te zetten organiseert het Meertens Instituut het symposium Geluiden van Nederland. Meer informatie over het symposium volgt.