Bibliotheek

De catalogus van de bibliotheek is online raadpleegbaar.

De bibliotheek van het Meertens Instituut is in de eerste plaats een onderzoeksbibliotheek. De meer dan 80.000 boeken en ruim 3.500 tijdschrifttitels zijn permanent beschikbaar voor onderzoek en worden niet uitgeleend. Een deel van de bibliotheekcollectie bevindt zich op de binnenstadlocatie van het instituut, een ander deel is geplaatst in een extern depot.

De bibliotheekcollectie sluit aan bij het onderzoek van het Meertens Instituut op het gebied van Nederlandse taal en cultuur. Centraal staan de verschijnselen die het alledaagse leven in onze samenleving vormgeven.
De hoofdgebieden bestaan uit taalvariatie (waaronder een ruime deelcollectie over dialecten van het Nederlands) en etnologie (met onder meer literatuur over het volkslied en volksverhalen). Daarnaast bezit de bibliotheek een collectie op het gebied van naamkunde (literatuur over voor- en achternamen en geografische benamingen).
In de catalogus is ook de collectie van het Huygens ING geïntegreerd. Daarin bevinden zich met name boeken en tijdschriften op het gebied van literatuur- en wetenschapsgeschiedenis.

Op afspraak is de bibliotheek te bezoeken. De levertijd van materialen uit het depot is enkele dagen tot een week. De aangevraagde boeken en tijdschriften kunnen in de leeszaal worden ingezien. Het maken van kopieën is mogelijk.