De Talenquiz

Taal is actueel! Je gebruikt dagelijks taal om je verstaanbaar te maken en je vangt iedere dag taal op van anderen die hetzelfde willen. Maar niet iedere taalsituatie is hetzelfde (gebruik je altijd dezelfde woorden, met wie je ook praat?) en taal kan ook op allerlei verschillende manieren worden ingezet: om iemand te overtuigen, om iets te weten te komen, enzovoort. Wat weten we eigenlijk over onderwerpen als het ontstaan van nieuwe talen, de verschillende manieren waarop we taal dagelijks gebruiken en taalstoornissen? Voor iedereen die nieuwsgierig is naar antwoord op deze en andere vragen over taal is er nu de Talenquiz.


De Talenquiz wordt iedere maand gemaakt door de Taalstudio, in samenwerking met De Praktijk. De quiz, die bestaat uit acht korte vragen, is prikkelend en maakt nieuwsgierig. De quiz kan in de bovenbouw van het onderwijs gebruikt worden, bijvoorbeeld om een les mee te openen of als tussendoortje. De Talenquiz laat leerlingen op een aansprekende manier kennismaken met de breedte van het taalwetenschappelijk vakgebied. Daarnaast bevatten de antwoorden op de quizvragen verwijzingen naar achtergrondinformatie voor wie er meer over wil weten. Leerlingen kunnen door het maken van de quiz zelf ervaren hoe veelzijdig taal en taalwetenschap is.


De Talenquiz is hieronder gratis te downloaden. Twee weken na verschijning van de vragen, worden hier ook de antwoorden gepubliceerd. Bent u docent en wilt u meteen de beschikking hebben over de antwoorden? Registreer dan nu via de website van de Taalstudio. Geregistreerde docenten krijgen iedere maand vragen en antwoorden gratis in hun mailbox.

Naar het archief van de Talenquiz


Het Meertens Instituut is sponsor van de Talenquiz