• 14 October 2019

  E-data & Research oktober 2019 verschenen

  PUBLICATIEDATUM
  14 October 2019

  Lees alles over het delen en hergebruiken van data in de nieuwste E-data & Research. Met in dit nummer onder andere aandacht voor een grootschalig onderzoek naar zeventiende-eeuwse kranten (door Nicoline van der Sijs), Dutch Prize Papers (Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis) en een interview met 'jong talent' Peter van Kranenburg (Meertens Instituut).

  Read more...
 • 07 October 2019

  Op zoek naar muzikaal erfgoed

  PUBLICATIEDATUM
  07 October 2019

  CEMPER (Centrum voor Muziek- en Podiumerfgoed in Vlaanderen) en Muziekweb (de muziekbibliotheek van Nederland) gaan in samenwerking met de Taalunie op zoek naar verzamelingen met waardevolle Nederlandstalige muziek. Namens het Meertens Instituut is liedonderzoeker Martine de Bruin betrokken als lid van de klankbordgroep.

  Read more...
 • 11 September 2019

  Nieuwsbrief september 2019

  PUBLICATIEDATUM
  11 September 2019

  In de nieuwsbrief van september een interview met Peter van Kranenburg, computationeel musicoloog aan het Meertens Instituut. Voor zijn proefschrift ontwikkelde hij een algoritme om melodiegelijkenissen te vinden in de Nederlandse Liederenbank. Nu heeft hij samen met collega's een nieuw model ontwikkeld gebaseerd op neurale netwerken. Verder aandacht voor een nieuw onderzoeksproject naar taalgebruik in 17e-eeuwse kranten en de nominatie van 'Een mooie mengelmoes' voor beste taalboek van het jaar. De Vraag van de Maand gaat over het verschil tussen de o in bok en hok op het leesplankje van Hoogeveen.

 • 17 September 2019

  Resultaten van het eerste vervolgonderzoek naar de Staat van het Nederlands

  PUBLICATIEDATUM
  17 September 2019

  Met de Staat van het Nederlands laat de Taalunie elke twee jaar het gebruik van het Nederlands en andere talen onderzoeken in sociale situaties. Welke talen gebruiken inwoners van Nederland, Vlaanderen, Brussel en Suriname in welke situaties?

  In Nederland en België is in 2018 een aantal situaties opnieuw bekeken (sociaal verkeer, sociale media en hoger onderwijs) en is deze keer ook aandacht besteed aan kennis en gebruik van dialecten en regionale talen. In Suriname zijn alle sociale situaties voor het eerst onderzocht (ook werk, informatieraadpleging, cultuurbeleving en de andere onderwijsniveaus). Tot slot is in alle landen een aanvullend onderzoek uitgevoerd naar het talengebruik aan universiteiten. Lees verder over de bevindingen.

  Foto: Caroline de Roy

 • 10 September 2019

  Nieuwjaarsboekje Meertens Instituut genomineerd voor prijs beste taalboek

  PUBLICATIEDATUM
  10 September 2019

  De Nederlandse taal staat onder druk. In het hoger onderwijs rukt het Engels op en ook op sociale media slaat de verloedering toe. Het Nederlands kan kortom wel een duwtje in de rug gebruiken, vinden ze bij het Genootschap Onze Taal. Daarom heeft het samen met de Vlaamse culturele organisatie Algemeen-Nederlands Verbond een nieuwe prijs in het leven geroepen voor het beste boek over de Nederlandse taal.

  Het nieuwsjaarsboekje Een mooie mengelmoes. Meertaligheid in de Gouden Eeuw van het Meertens Instituut, geschreven door de twee taalkundigen Nicoline van der Sijs en Marc van Oostendorp, dingt mee naar de prijs. De jury, bestaande uit taalprofessionals, wordt voorgezeten door schrijfster Nelleke Noordervliet. Lees verder in Trouw.

  Zie ook:
  >> Een mooie mengelmoes. Meertaligheid in de Gouden Eeuw is kosteloos verkrijgbaar als PDF.
  >> Eerder dit jaar verscheen er een uitgebreid artikel in onze nieuwsbrief over Een mooie mengelmoes. Meertaligheid in de Gouden Eeuw.
  >>
  Taalcolumnist Ewoud Sanders tipte het nieuwjaarsboekje in NRC.