14 June 2019

  Artist in residence bij het Meertens Instituut: open voor aanvragen

  Nomineer nu kandidaten voor het artist-in-residence-programma bij het Meertens Instituut. De deadline hiervoor is 2 september 2019.

  Samen met de Akademie van Kunsten biedt het Meertens Instituut aan kunstenaars de mogelijkheid om tijdens een verblijf van vijf maanden een project te realiseren dat concreet bijdraagt aan het bevorderen van de kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap. Het kan daarbij gaan om de interactie tussen kunst en onderzoek of de data en collecties van het Meertens Instituut.

  Read more...
  14 June 2019

  E-data & Research juni 2019 verschenen

  In E-data & Research leest u over het delen en hergebruiken van data. In het nieuwste nummer onder andere aandacht voor de uitkomsten van het project Deepflow, waarin Folgert Karsdorp (Meertens Instituut) een hiphopgenerator ontwikkelde met collega's uit Antwerpen. Ook kunt u lezen over de Digitale Charterbank Nederland van het Huygens ING en een nieuwe methode om te zoeken naar flora en fauna in Delpher, waar onderzoekers van het KNAW Humanities Cluster aan meewerkten. 

  E-data & Research is een nieuwsbrief over data en onderzoek in de alfa- en gammawetenschappen. Het blad bevat artikelen voor onderzoekers en studenten en eenieder die zich betrokken voelt bij de ontwikkelingen in opslag en hergebruik van digitale onderzoeksgegevens.

  E-data & Research verschijnt drie keer per jaar en wordt mogelijk gemaakt door: CentERdata, CLARIAH, DANS, KNAW Humanties Cluster, de Koninklijke Bibliotheek en het Rijksmuseum. Op de website edata.nl staan alle uitgebrachte nummers. E-data is er ook in papieren versie.

  Gratis E-data & Research ontvangen?

  Een gratis abonnement op E-data & Research kunt u online aanvragen. Voor vragen of suggesties voor artikelen kunt u contact opnemen met de redactie via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. De volgende E-data & Research verschijnt in oktober.
   

  29 May 2019

  Nieuwsbrief mei 2019

  In de nieuwsbrief van mei een interview met Gertjan Postma, die een grammatica schreef van het Pommers. Deze taal werd vroeger gesproken aan de zuidelijke kust van de Oostzee, en kwam via emigranten in Brazilië terecht. De taal werpt een nieuw licht op de West-Germaanse taalfamilie. Verder een oproep aan de nieuwsbrieflezers om mee te doen aan een onderzoek van het Meertens Instituut naar verschillende soorten geneeswijzen in Nederland. De Vraag van de Maand luidt: Sterven achternamen uit? De vraag wordt beantwoord door naamkundige Leendert Brouwer, die ook meewerkte aan de Grote Vragen Podcast van de Volkskrant. 

  foto: Pommers huis in Brazilië, door Gertjan Postma

  14 June 2019

  Wie wijst met zo groot mogelijke betrouwbaarheid de auteur van het Wilhelmus aan?

  Wie het Wilhelmus schreef, is al eeuwenlang een raadsel. In 2016 kwamen onderzoekers van de Universiteit Antwerpen, het Meertens Instituut en de Universiteit Utrecht met behulp van computationale analyses een nieuwe kandidaat op het spoor: Petrus Datheen. Het onderzoeksteam daagt nu het publiek uit: Wie kan met dezelfde dataset die voor het onderzoek dat in 2016 gebruikt werd, nog nauwkeuriger en betrouwbaarder voorspellen wie de auteur van het Wilhelmus geweest is?

  Wilhelmus Challenge

  Van 9 tot 12 juli 2019 vindt in Utrecht de internationale Digital Humanities Conferentie plaats. Ter gelegenheid daarvan is de Wilhelmus challenge in het leven geroepen. Petrus Datheen was nog nooit eerder in beeld als mogelijke auteur. En dus riep dit onderzoeksresultaat veel vragen op. Klopte het wel? Nu kan het resultaat door iedereen ‘gechallenged’ worden. Durf jij het aan?

  In 2017 schreef een student Informatica aan de Universiteit Utrecht een Masterscriptie over het auteurschap. Met heel andere algoritmen dan die in het onderzoek van 2016 gebruikt werden, kwam deze student tot een vergelijkbaar resultaat. Ook in dit onderzoek kwam Datheen als meest waarschijnlijke auteur naar voren. Wie kan dit resultaat overtreffen, en met nog meer waarschijnlijkheid de juiste auteur aanwijzen?  

  Meer informatie: Wilhelmus Challenge

  Lees ook: Computer als onderzoeksinstrument in de zoektocht naar de auteur van het Wilhelmus (Meertens Nieuwsbrief 2017)

  22 May 2019

  Vragenlijst over verschillende soorten geneeswijzen in Nederland

  Matika Körmeling, student International Development Studies aan de universiteit van Wageningen, loopt sinds enkele weken stage bij het Meertens Instituut. Voor haar masterscriptie doet ze onderzoek naar de verschillende soorten geneeswijzen in Nederland, en de ervaringen van gebruikers met deze geneeswijzen. Hierbij maakt ze een onderscheid tussen 'conventionele' of 'reguliere' geneeswijzen - hiermee wordt medische zorg bedoeld, zoals die van de huisarts en de meeste soorten zorg in het ziekenhuis - en 'complementaire' of 'alternatieve' geneeswijzen.
  Wil je meedoen met het onderzoek van Matika en haar helpen bij het afronden van haar studie? Ze heeft een vragenlijst gemaakt onder begeleiding van etnoloog Peter Jan Margry, die ze voor haar scriptie zal uitwerken. Het invullen van de vragenlijst kost maximaal 20 minuten. De behandeling van de antwoorden zal in volledige anonimiteit verlopen. Namens Matika alvast veel dank voor je hulp!

  Naar de vragenlijst

  Read more...