Meertens Beeldenbank

Hellemonder

Titel:Hellemonder
Volgnummer:146
Afbeeldingen: 
Beschrijving:Nadat gebleken was dat er geen beeldje bestond dat typerend was voor Helmond namen Jac Aarts, Ray Nicholson en Cor Swinkels het initiatief om met het spotrijm Hellemonder, kattendonder, vlooienbijter, keieschijter als basis voor een beeldje van de Helmonder als kattenmepper te ontwikkelen.
De verbinding Helmonder en katten legt C.R. Hermans in zijn Geschiedkundig mengelwerk over de provincie Noord-Brabant (1840-1841), waarin hij stelt dat met vastenavond in Helmond aan katknuppelen werd gedaan. Daarnaast geeft hij als mogelijke verklaring voor de naam Helmond dat het een plaats zou zijn die gewijd is aan Hel of Hil, de godin van de onderwereld. De eredienst aan deze godin zou in verband staan met de heidense katten-verering.
In 1984 liet een voetbalvereniging enkele honderden beeldjes voor de verkoop maken.
Carnavalsvereniging De Kattenmeppers opent het carnaval bij De Putter, een beeld van een kat, met het evenement ‘de kat de bel aanbinden’.
In 2008 lanceerde een drietal Helmonders, waaronder de burgemeester, het idee om de kat als het symbool van Helmond te gaan promoten, met als overweging de negatieve verbinding om te draaien naar een positieve, en de naam te gebruiken als geuzennaam, als icoon van de stad.
Het verhaal gaat dat uit armoede kattenvlees werd gegeten; een ander verhaal is dat het konijn dat bij de slager wordt gehaald nog de kop moet hebben, want dan is het zeker dat het geen Helmonds konijn is.
Trefwoorden:claimen, toeëigenen, identiteit, logo, beeldmerk, symbool, standbeeld, reclame, toerisme, aandenken, souvenir, sage, volksverhaal, icoon, marketing, beeld, kat, spotrijm, spotnaam, bijnaam, kattendonder, vlooienbijter, keieschijter, kattenmepper, vastenavond, katknuppelen, gewijd, godin, onderwereld, eredienst, heidense, verering, carnavalsvereniging, openen, carnaval, bel, aanbinden, promoten, bevorderen, naam stad, negatief, positief, geuzennaam, icoon, eten, armoede, konijn, kop, zekerheid, Jac Aarts, Helmond, Ray Nicholson, Cor Swinkels, C.R. Hermans, Geschiedkundig mengelwerk over de provicie Noord-Brabant, Hel, Hil, Carnavalsvereniging De Kattenmeppers, De Putter
Verhalenbank: http://www.verhalenbank.nl/items/show/15822
http://www.verhalenbank.nl/items/show/45434
Stad en streek:n.v.t.
Links: http://www.raynicholson.nl/dn-hellemonder/
http://www.ed.nl/regio/helmond/eerherstel-voor-de-helmondse-kat-1.2144637
Locatie:n.v.t.
Maker:n.v.t.
Info replica:Identiek aan standbeeld: n.v.t.
Opschrift: D’n Hellemonder A.P.
Formaat:
Maker: Ray Nicholson
Materiaal: Kunststof
Opmerkingen:A.P. = Atelier Perrée, Venlo. Geen standbeeld. VVV Helmond verkoopt replica''s.
Foto's:
Documentatie Van den Bosch:Archief Meertens Instituut 344:146
Tekst Van den Bosch:n.v.t.

Terug naar lijst