Meertens Beeldenbank

Ot en Sien

Titel:Ot en Sien
Volgnummer:130
Afbeeldingen: 
Beschrijving:Buurkinderen Ot en Sien zijn de hoofdfiguren in de leesboekjes Nog bij moeder (1904, 1905, en vele malen herdrukt) van de onderwijzers Hindericus Scheepstra (1859-1913) en Jan Ligthart (1859-1916), met illustraties van Cornelis Jetses (1873-1955). Tot ver na de Tweede Wereldoorlog zijn de leesboekjes in het Nederlandse onderwijs gebruikt, hoewel de leefwereld van kinderen sterk was veranderd.
Ot en Sien zijn sterk verbonden aan Roden. Scheepstra is er geboren en begraven, en de belevenissen van Ot en Sien zijn gebaseerd op jeugdherinneringen van Scheepstra en zijn vrouw. In het dorp is een Scheepstra Kabinet, met alle boekjes, leesplank en schoolplaten van Scheepstra.
In het Zuiderpark in Den Haag (1930, Frits van Hall) en bij basisschool De Zes Wielen in Alkmaar (1981, John Bier) staan ook beelden van Ot en Sien.
Trefwoorden:claimen, toeƫigenen, identiteit, beeldmerk, symbool, standbeeld, toerisme, aandenken, souvenir, verhaal, museum, jeugdherinnering, belevenissen, buurkinderen, hoofdfiguur, boekfiguur, leesboek, onderwijs, onderwijzer, illustratie, tekening, geboorteplaats, begraven, leesplank, lezen, leren, Ot, Sien, Nog bij moeder, Hindericus Scheepstra, Jan Ligthart, Cornelis Jetses, Tweede Wereldoorlog, Nederland, Roden, Scheepstra Kabinet, Zuiderpark, Den Haag, Frits van Hall, De Zes Wielen, Alkmaar, John Bier, Suze Boschma-Berkhout
Verhalenbank: n.v.t.
Stad en streek:n.v.t.
Links: http://www.vanderkrogt.net/standbeelden/object.php?record=DR10ab
http://www.scheepstrakabinet.nl/ot-en-sien/roden-dorp-van-ot-en-sien/
Locatie:Roden, Brink
Maker:Suze (Suzanna C.) Boschma-Berkhout (1922-1997) 1969 Kalkzandsteen
Info replica:Identiek aan standbeeld: nee
Opschrift: Ot en Sien
Formaat: 14cm
Maker:
Materiaal: Gips, wit
Opmerkingen:Zie nummer 129.
Foto's:
Documentatie Van den Bosch:Archief Meertens Instituut 344: 129, 130, 131
Tekst Van den Bosch:n.v.t.

Terug naar lijst