Meertens Beeldenbank

Kei Amersfoort

Titel:Kei Amersfoort
Volgnummer:007
Afbeeldingen: 
Beschrijving:Na een weddenschap van jonkheer Everard Meyster met vrienden dat hij Amersfoorters tegen beloning van bier en krakelingen zou kunnen overhalen een zwerfkei naar de stad te slepen, kwam de kei in 1661 in Amersfoort terecht. Meyster laat een gedenkpenning slaan, en schrijft het spotdicht Keyklucht van Jock en Ernst, op de steen-uyle-vlucht deser werelt (Utrecht, 1661). De Amersfoorters menen aan de spot te kunnen ontkomen door de kei in 1674 op de Varkensmarkt te begraven. In 1903 wordt de kei op initiatief van de Oudheidkundige Vereniging Flehite weer opgegraven. Sinds 1932 staat de Amersfoortse Kei aan de Stadsring. Rond de verplaatsing in 1932 en de plaatsing op een sokkel in 1954 worden feestelijkheden georganiseerd. Vanaf 1971 worden jaarlijks de Keistadfeesten gehouden, met o.a. de uitreiking van de Everard Meyster-penning aan buitenlandse gasten van de gemeente. De penning is een replica van de herinneringspenning die Everard Meyster uitdeelde in 1661, met aan de ene kant een afbeelding van de Kei en aan de andere kant het wapen van de familie Meyster. Amersfoort staat bekend als de Keistad, de inwoners worden “Keientrekkers” genoemd.
In de jaren dat de Kei was begraven en de ware toedracht was vergeten, raakte een grappig sprookje met de steen verbonden; het verhaal dat een met moeite opgegraven steen wordt omgekeerd, omdat er (meestal op rijm) een tekst op staat. Daarnaast bestaat het verhaal dat er bloed uit de kei zal komen als er een speld in wordt gestoken.
Trefwoorden:claimen, toeëigenen, identiteit, logo, beeldmerk, symbool, standbeeld, reclame, toerisme, aandenken, souvenir, sage, volksverhaal, spot, spotten, ontlopen, begraven, kei, steen, opgraven, feest, evenement, penning, herinnering, geuzennaam, bijnaam, spotnaam, grappig sprookje, steen, omkeren, tekst, rijm, bloed, vloeien, speld, steken, Amersfoort, Kei, Everard Meyster, Keyklucht van Jock en Ernst, op de steen-uyle-vlucht deser werelt, Varkensmarkt, Oudheidkundige Vereniging Flehite, Keistadfeesten, Keistad, Keientrekkers
Verhalenbank: http://www.verhalenbank.nl/solr-search?q=kei+amersfoort
http://www.verhalenbank.nl/solr-search?q=&free=tag:{kei} AND tag:{omkeren}
http://www.verhalenbank.nl/solr-search?q=&free=tag:{kei} AND tag:{speld} AND tag:{bloed}
Stad en streek:p. 276-277
Links: https://nl.wikipedia.org/wiki/Amersfoortse_Kei
http://www.utrechtaltijd.nl/verhalen/k/de-kei-van-amersfoort/
Locatie:Amersfoort, Stadsring, bij de Arnhemseweg
Maker:n.v.t. 1953 Steen
Info replica:Identiek aan standbeeld: nee
Opschrift: Amersfoort Kei van ’n stad
Formaat:
Maker:
Opmerkingen:Het origineel bevat geen opschrift.
Foto's:
Documentatie Van den Bosch:Archief Meertens Instituut 344: 7
Tekst Van den Bosch:n.v.t.

Terug naar lijst