Meertens Beeldenbank

Mosselman

Titel:Mosselman
Volgnummer:058
Afbeeldingen: 
Beschrijving:Het standbeeld was een initiatief van de gemeente Reimerswaal om te benadrukken dat Yerseke het centrum was van de mossel- en oestercultuur, met financiële steun van de Vissersvereniging Yerseke. Bij de opening van de Julianahaven onthulde koniningin Juliana het beeld.
In het lied Zeg ken jij de mosselman, dat in 1890 voor het eerst werd opgetekend, gaat het om een mosselman uit Scheveningen, terwijl de Scheveningse vissers niet op mosselen visten. Het lijkt er sterk op dat het Engelse lied Do you know the muffin man op dezelfde melodie (1820) opheldering kan geven. Muffinmannen waren venters die overgebleven muffins in de volksbuurten verkochten, een lage status hadden en op enge mannen leken, waardoor ze gezien werden als ‘kinderschrik’. De mosselman zou verwijzen naar ontucht en onmatigheid, een van de betekenissen van een mossel.Mogelijk verwijst Scheveningen naar de gevangenis die in 1882 werd geopend.
Trefwoorden:claimen, toeëigenen, identiteit, logo, beeldmerk, symbool, standbeeld, reclame, toerisme, aandenken, souvenir, sage, volksverhaal, lied, mosselcultuur, oestercultuur, opening, haven, koningin, onthullen, mosselman, visser, vissen, melodie, wijze, tekst, kinderschrik, symboliek, ontucht, onmatigheid, sex, aanbieden, prostitutie, prostitue, gevangenis, Zeg ken jij de mosselman, Reimerswaal, Yerseke, Vissersvereniging Yerseke, Julianahaven, Engelse, Scheveningen, Do you know the muffin man
Verhalenbank: n.v.t.
Stad en streek:n.v.t.
Links: http://www.liederenbank.nl/resultaatlijst.php?zoek=59652&actie=incipitnorm&lan=nl http://vanderkrogt.net/standbeelden/object.php?record=ZE07ab
https://bertvanzantwijk.wordpress.com/2016/07/24/zeg-ken-jij-de-mosselman/
Locatie:Yerseke, Ankerweg, bij Julianahaven
Maker:L.C.M. (Lou) Boonman (1947) 1981 Brons, op sokkel van steen
Info replica:Identiek aan standbeeld: ja Opschrift: De Mosselman Formaat: Maker:
Opmerkingen:n.v.t.
Foto's:
Documentatie Van den Bosch:Archief Meertens Instituut 344: 58
Jan J.B. Kuipers. Maritieme zaken en waterstaat. in: Jan J.B. Kuipers, Peter Sijnke. Van obelisk tot oorlogsgraf: kleine monumenten en ornamenten in Zeeland. Dl. 2. [Middelburg]: Provincie Zeeland, 2002. Cultuurhistorische reeks 11. 36-52 (42)
Tekst Van den Bosch:Sticker onderop: Yerseke/Bruinisse staat aan ingang vissershaven

Terug naar lijst