Meertens Beeldenbank

Hans Brinker

Titel:Hans Brinker
Volgnummer:039
Afbeeldingen: 
Beschrijving:Het boek Hans Brinker, or the Silver Skates: a story of life in Holland (1865) van Mary Mapes Dodge (1831-1905) heeft naast het verhaal van de kinderen Hans en Gretel Brinker in Broek in Waterland ook andere verhaallijnen. Een van de hoofdstukken beschrijft de belevenissen van een Engelse jongen in Broek en tegelijk dat van zijn broertje en zusje in Engeland aan wie op school wordt voorgelezen hoe de zoon van een sluiswachter in Haarlem door een vinger in de dijk te steken voorkomt dat de stad wordt overstroomd. Dit deel van het verhaal werd een Amerikaanse sage, waarin de jongen aan Hans Brinker wordt verbonden, later is het verhaal in Nederland overgenomen. Waarschijnlijk kende Mapes Dodge The Little Hero of Haarlem uit het tijdschrift Harper''s Magazine waarin het verhaal in 1850 verscheen. Eerder verscheen het verhaal anoniem, maar is de Franse schrijfster Eugénie Foa (pseudoniem van Rébecca Eugénie Rodriguès-Henriques, 1796-1852) de auteur, in Sharpe''s London Journal of Entertainment and Instruction, 1850. In Nederland was het verhaal nauwelijks bekend, al had P.J. Andriessen in 1867 het boek van Mapes Dodge vertaald onder de titel De zilveren schaatsen, een schets uit het Noord-Hollandsche volksleven.
Margreet Bruijn herschreef Mapes Dodge als Hannes Brinker, of De zilveren schaatsen (1954), waarin de vinger in een dijk in Spaarndam wordt gestoken, mogelijk vanwege het standbeeld van Hans Brinker dat vanaf 1950 in Spaarndam stond.
Ook in Volksverhalen uit Noord- en Zuid-Holland (1980) van Bert Sliggers wordt Spaarndam gered door de jongen Hansie Brinker.
De Algemene Nederlandse Vereniging voor Vreemdelingenverkeer schonk het standbeeld aan de gemeente Haarlem.
Het verhaal van de held van Haarlem wordt ook uitgebeeld in Madurodam en in de multimediashow Madurodam by Light.
In de film De Zaak M.P., voluit De zaak Manneken Pis, van Bert Haanstra zijn de beelden Manneken Pis en Hans Brinker de verbeelding van de tegenstelling Nederland-België. Het beeld dat Johan Jorna voor de film maakte, staat sinds 1962 als It Jonkje in Harlingen.
Trefwoorden:claimen, toeëigenen, identiteit, logo, beeldmerk, symbool, standbeeld, reclame, toerisme, aandenken, souvenir, sage, volksverhaal, boekfiguur, schaatsen, zoon, sluiswachter, water, dijk, sijpelen, stoppen, vinger, nacht, held, redden, overstromen, overstroming, schenken, cadeau, uitbeelden, tegenstelling, Broek in Waterland, Spaarndam, Mary Mapes Dodge, Hans Brinker, or the Silver Skates: a story of life in Holland, Hans Brinker, Madurodam, Hans Brinker, Gretel Brinker, Engelse, Broek, Engeland, Haarlem, Amerikaanse, The Little Hero of Haarlem, Harper''s Magazine, Franse, Eugénie Foa, Rébecca Eugénie Rodriguès-Henriques, Sharpe, London Journal of Entertainment and Instruction, Nederland, P.J. Andriessen, De zilveren schaatsen, een schets uit het Noord-Hollandsche volksleven, Margreet Bruijn, Hannes Brinker, of De zilveren schaatsen, Volksverhalen uit Noord- en Zuid-Holland, Bert Sliggers, Hansie Brinker, Algemene Nederlandse Vereniging voor Vreemdelingenverkeer, Madurodam, Madurodam by Light, De Zaak M.P., De zaak Manneken Pis, Bert Haanstra, Manneken Pis, België, Johan Jorna, It Jonkje, Harlingen
Verhalenbank: http://www.verhalenbank.nl/solr-search?q=hans+brinker
Stad en streek:361-364
Links: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hans_Brinker
http://members.chello.nl/m.jong9/map12/hansbrinker.html
http://www.boekenewoud.nl/downloads/2005_Ewoud Sanders, Nawoord bij Hans Brinker.pdf
Locatie:Spaarndam, IJdijk
Maker:Gerharda J.W. (Grada) Rueb (1885-1972) 1950 Brons
Info replica:Identiek aan standbeeld: ja
Opschrift: Hans Brinker
Formaat:
Maker:
Opmerkingen:n.v.t.
Foto's:
Documentatie Van den Bosch:Archief Meertens Instituut 344: 39
Tekst Van den Bosch:Sticker onderop: Staat in Spaarndam bij Haarlem Hans Brinker

Terug naar lijst